top of page

WERKWIJZE

Mediation

DE START

De deelnemers kunnen rustig kennismaken met de mediator en haar werkwijze.

De mediation start met een uitnodiging voor de mediationgesprekken. Dit kunnen afzonderlijke en vertrouwelijke intakegesprekken zijn met alle deelnemers apart, ook met de betrokken advocaten (of adviseurs). Deelnemers kunnen er ook voor kiezen om de kennismaking en intake gezamenlijke in een eerste bijeenkomst te doen. In de intakegesprekken kan aan bod komen welk probleem er precies speelt, wat de deelnemers van mediation verwachten en hoe zij zich willen inzetten.

In het eerste gezamenlijke mediationgesprek geven wij verdere informatie over de regels van mediation en beantwoorden wij uw vragen, b.v. over de informatie die bij de uitnodiging is meegestuurd (waaronder de concept-mediationovereenkomst, algemene voorwaarden en MfN-gedragsregels). Verder besteden wij aandacht aan de vraag wie aan de mediationtafel aanschuift, en waar en hoe de mediation plaatsvindt.


Zo mogelijk maken wij alvast een start met het bespreken van de problemen.

GEZAMENLIJKE MEDIATIONBIJEENKOMSTEN

De deelnemers hebben zelf zoveel mogelijk inbreng.

In de plenaire gesprekken komen de belangen, drijfveren, onderlinge communicatie en opties voor oplossingen aan bod. Aan het begin van de eerste plenaire bijeenkomst wordt de mediationovereenkomst (nogmaals) toegelicht en door de deelnemers ondertekend. Vertrouwelijkheid en de neutrale rol van de mediator als procesbegeleider zijn hierin geregeld. Deelname aan de mediation is in alle gevallen vrijwillig. 


Vervolgens komen de deelnemers te spreken over de kern van hun probleem, de belangen en hoe zij hierover met elkaar (willen) praten. Daarna start het inventariseren van de oplossingsrichtingen en het begeleiden van de onderhandelingen naar een werkbare oplossing voor alle deelnemers. 

De mediator onderzoekt met u of, en hoe, u de kloof kunt overbruggen. Verder zoekt de mediator hoe zij met u schot in de zaak kan houden. Steeds met respect voor de autonomie van partijen.

OVEREENSTEMMING

Een passende oplossing in beider belang.

Als u met de andere deelnemer(s) een passende oplossing heeft gevonden die aan hun beider belang tegemoet komt, worden bindende afspraken vastgelegd in een (vaststellings)overeenkomst. Soms kan het ook voldoende zijn om bepaalde werkafspraken op te schrijven. 

De deelnemers kunnen een eigen juridisch adviseur of deskundige vragen om de overeenkomst of andere juridische of financiële afspraken te laten beoordelen.

Werkwijze: Juridische bronnen
bottom of page